Vad vill du veta mer om?
< Alla ämnen
Skriv ut

Energistatistik

Energistatistiken har förändrats. Den tidigare modellen med rapporter finns till viss del kvar genom en systeminställning (hela installationen/diverse fliken).

Omfattning:

1. Systeminställningar hela installationen
2. Komponenter 
3. Åtgärder
4. Förbrukningsstatistik
5. Underhåll av funktionen
6. Övrigt


1.
Under systeminställningar för hela installationen och på diverse-fliken finns en kryssruta där du kan ange ifall du vill ha med den gamla kommando-menyn i förbrukningsstatistik. Den skriver ut gamla rapporter enligt den tidigare löning som fanns.

2. 
Om komponenten är en referensmätare så får man två tillgängliga funktioner för att underhålla förbrukningsdata: summera respektive radera nyckeltal för gemensamma kostnader. Denna körs en gång för varje mätare.
Den gamla energistatistiken kan skrivas ut genom "skriv ut"-knappen eller "skriv ut" på menyn. Det nya diagrammet skrivs ut genom "skriv ut ny" som finns på menyn.

3. 
På åtgärd är flera saker förändrade. Dels så på kommandomenyn så tillkommer flera nya val: 1. räkna ut förbrukningar, 2. räkna ut nyckeltal, 3. skriv ut ny.
Nya fält finns då man väljer avläsning som orsak. Här finns uträknad förbrukning samt graddagjusterad och energiindexjusterad samt nyckeltal per m2 för respektive. Beroende på typ av media så ändra mätenheten per m2. Obs! glöm ej att ange på komponenten att vilken mätenhet och vilket energivärde som ska gälla.
Därtill finns också en indikator i form av ett trafikljus som indikerar utfallet jämfört med verksamhetens målvärde. OBS! detta jämförelsevärde hämtas från byggnadens verksamhet. 

4. 
På förbrukningsstatistik så heter den nya menyn endast 'statistik'. Nya val är att: 1. inkludera inaktiva fastigheter, 2. visa indikator på rapporten, 3. radioknappar för att ange om man vill ha ojusterad, graddagsjusterad eller energiindexjusterad, 4. visa målkurva i diagrammet (endast vid diagram för mätare och fastighet).

Förbrukningsdiagrammen har förändrat layout samt att de rapporter utan diagram har ändrat layout.

5. 
Under arkiv-systemunderhåll så finns valet 'uppdatera uträknad förbrukning'. Denna funktion ger en lista över de fastigheter som finns samt ett datum då man senast körde funktionen. Denna uppdaterar uträknad förbrukning på befintliga avläsningar samt att den även summerar detta på gemensamma kostnader. Man bör inte köra fler än ett par i taget om man har många mätare.

För den löpande driften ska programmet efter genomgången databas hålla dessa värden uppdaterade dvs uträknad förbrukning och nyckeltal.

6.
När man fått de uträknade förbrukningarna på plats kommer data att underhållas av Janus automatiskt eftersom förbrukning räknas ut dels vid tömning och dels vid manuell inmatning. Man kommer även att uppdatera graddagar och energiindex. Dessa uppdaterar endast de värden som påverkas för att snabba upp rutinen. Denna kan dock ta en del tid i anspråk.

Denna rutin kommer inte att påverka befintliga data utan dessa är intakta, de nya fälten är även de som ligger tillgrund för en förbättrad förbrukningsrapport.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Observera att om man väljer att använda den nya funktionaliteten så ökar kraven på korrekta indata. Innan man tar den i bruk bör man se över bl.a. följande värden:
* Korrekta mätarbyten har gjorts
* Inga dubbla avläsningar förekommer
* Avläsningarna (ordinarie) har skett åtminstone mellan den 1:a och den 10:e i månaden (helst ska avläsningarna ske så nära den 1:a i månaden som möjligt)
* Kontrollera att energivärde är ifyllt på olja, gas och övriga media där detta är relevant
* Kontrollera att verksamheten på fastigheten respektive byggnadsverket är korrekt och att det finns värden för del de olika medierna samt att fördelning är gjord
* Kontrollera att rätt komforttyp är inställt på mätaren
* Kontrollera att ytor finns upplagda (om så inte är fallet kan man inte jämföra mot målvärden) - dels på varje avläsning och dels på referensmätaren
* Kontrollera att man lagt in målvärden på verksamhetet och gjort fördelning på mätare.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Problemlösning: 

Om man får ett väldigt långt tal på nyckeltalet som inte alls stämmer så brukar detta bero på att man har dubbla registreringar av en avläsning. Detta löser man genom att ta bort dubletten på mätaren och därefter går man till referensmätaren och raderar och därefter summerar nyckeltalen.

Import/Export av uppgifter från ett Janus till ett annat sker på samma sätt som tidigare. Även det uträknade värdet skickas med. Det ställer därmed krav på att ha tydliga rutiner för vem som rätter data.

Mätarbyten: tänk på att det även går bra att registrera en ny mätare istället för att registrera ett mätarbyte. Ett annat sätt att göra mäterbyten är att använda knappen "Mätarbyte" - denna skapar två nya poster i listan och risken för felaktig registrering minskar.

Saknade avläsningar: ibland saknar man avläsning - det finns en funktion för att interpolera värden mellan de två avläsningarna där det saknas värden. Detta går till så att man ställer sig på den av de två avläsningarna som har det lägsta datumet. Då får man upp en knapp som heter "Interpolera" tryck på denna och Janus skapar de avläsningar som saknas utifrån dessa värden.

Energivärdesberäknade förbrukningsdiagram blir tomma. Tyder på att man inte matat in energivärde (kWh/mätenhet) på komponenten. Man behöver också göra detta på avläsningarna - för detta kan man använda funktionen på åtgärd för att uppdatera detta. Alternativt kan man också behöva köra uppdateringsrutinen under systemunderhåll.

Om rapporten skriver en massa nollor och andra tecken över andra tecken (lång textsträng) så är detta ett tecken på att man har en dubbel avläsning. Åtgärda genom att ta bort den avläsningen som har de kostiga siffrorna av de två.

Tomt diagram: betyder att man antingen inte aktiverat funktionen eller att det saknas värden helt. Detta händer typiskt när man försöker ta ut statistik per fastighet. Ibland kan det vara så att den fysiska mätaren är ställd som "fördelningsmätare". 

Om man i den centrala rutinen under Arkiv -> Systemunderhåll -> Uträknad förbrukning får felmeddelandet att disken är full ska man gå in under Arkiv -> Dataunderhåll -> Utöka databasens storlek - detta ger ytterligare ca 10 Mb i projektdatabasen.

Hantering:
Om man inte matat in energivärde och ändå tar ut statistik så sätts detta värde till 1. Gäller endast på rapporterna.
Trafikljuset på rapporterna jämför målvärde med det genomsnittliga värde per m2 som räknats ut för år X i rapporten.'
Saknade värden för en månad: tidigare funktion interpolerade mellan de två värden som fanns - idag görs inte detta utan saknas en avläsning så blir det ingen förbrukning.
Verksamhet på fastighet respektive byggnadsverk: När Janus jämför förbrukning mot målvärdet för verksamheten så är det verksamheten på byggnadsverket som gäller. För fastighetens del så anger man verksamhet på gemensamma kostnader (ifall de ingående byggnaderna har olika verksamheter).
Graddagar och EnergiIndex: När man uppdaterar dessa data eller ändrar i och med att de publiceras så uppdateras även de uträknade värdena - detta kan ta en lite stund beroende på hur stor databasen är.
Målvärde blir noll. Kontrollera att man matat in målvärde samt att det också finns en fördelning på dessa. Målvärdet justeras inte efter graddagar eller energiindex.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Testa funktionen genom att räkna ut värden genom rutinen som finns under systemunderhåll. Välj en eller två fastigheter. När rutinen kört klart så gå in på de olika mätarna och kontrollera ifall värdena ser korrekta ut (mätarbyten, datum för avläsning mm) korrigera sådana som varit fel eller där data saknas. Kör rutinen 'uppdatera förbrukningar' och 'uppdatera nyckeltal' för den enskilda mätaren. Kontrollera att det blivit korrekt. OBS! Om man byter verksamhet ska man kontrollera att indikatorn följer med.

Pröva att ändra värde på en enkild mätare och kontrollera att indikator följer med samt att uträknad förbrukning på referensmätaren följer med.

Pröva att ta med målvärde på diagrammet.

Gå sedan till förbrukningsstatistik och kontrollera att det finns värden för graddagar och energiindex. Om det inte finns så fyll i och gå tillbaka till en enskild mätare samt dess referensmätare - kontrollera att värdena är uppdaterade med rätt justerat värde.

Ta ut diagram för mätare/fastighet/urval. Pröva med/utan indikator samt välj olika justeringar. Pröva att göra energivärdesberäkningar. Pröva även att ta ut en rapport för valfria fastigheter där man väljer ut alla fastigheter med en viss typ av verksamhet.

Innehåll